我在瑞典教太极

薛中天(Zhong-Tian Xue 騮春)在2015年出版,2017年再版的瑞典语版本“太极拳”一书经他改写、补充和重新整理而成的中文版本现在文学城与读者分享了。笔者是在分子遗传学领域的一位出色的科学家,曾在美国,丹麦和瑞典工作。这本书是由中国在瑞典的太
个人资料
文章分类
正文

Min egen erfarenhet av hur man ska ut?va tai chi

(2017-10-29 03:55:08) 下一个

Min egen erfarenhet av hur man ska utöva tai chi

 

Jag började att lära mig Tai Chi 1960, när jag studerade vid Fudan-universitetet i Shanghai. Min gymnastiklärare Tan Qi-Xiang var Tai Chi-mästare. Han inriktade sin Tai Chi-kurs på att ge studenterna möjlighet att utveckla en sund kropp som balans mot studiestressen. Jag anslöt mig till kurserna och lärde mig Tai Chi av honom, och märkte att Tai Chi-övningarna var hälsosamma. Efter avslutade studier var jag mån om att fortsätta med Tai Chi dagligen, år efter år. Efterhand blev tai chi min hobby ända tills nu. Tai Chi har följt mig hela livet. Enligt min erfarenhet måste en nybörjare vara noga med några saker:

1. Öva grundläggande färdigheter. Det betyder att öva rörelsernas form och begränsningar och följa programmet att lära sig rörelserna, en åt gången, behärska huvudpunkterna i varje rörelse, och sträva efter att utföra rörelserna korrekt från första början.

2. Gå steg för steg. Den Tai Chi Chuan som jag ägnar mig åt kan delas upp i tre avsnitt med 88 rörelser. Utövarna får inte vara otåliga, utan varje gång lära sig bara några få rörelser, och efterhand göra dem i följd. Först när man är färdig med det första avsnittet kan man börja på det andra, och när man är färdig med det andra kan man ta itu med det tredje. Man kan jämföra det med att följa DNA-molekylens spiralstruktur uppåt.

3. Ihärdighet är en förutsättning för framgång. Utöver genomgångarna med läraren under kursen ska man öva en extra period varje dag, förstå och ha kontroll över varje rörelse, och efterhand få känsla och självförtroende för vad man gör. Så småningom blir det en vana, en oskiljbar del av en hälsosam livsstil.

4. Lär in och förstå utsagorna från föregångarna inom Tai Chi. Till exempel: För att få kroppen i jämvikt, "Xu Ling Ding Jin", vilket betyder att huvudet ska hållas rakt med koncentrationen koncentrerad till hjässans topp, eller "Fen Qing Xu Shi" (man måste skilja mellan tom och full). För att uppnå avslappning gäller "Yong Yi Bu Yong Li" (använd vilja och inte våld, var mjuk i midjan och rör dig tyst). För att få sammanhang i rörelsen "Shan Xia Siang Sui" (topp och botten ska följas åt), "Xiang Lian Bu Duan" (rörelserna måste vara sammanhängande och utan avbrott).

Jag startade en nybörjarklass i Gerdahallen i Lund. Nybörjare tränas i två terminer per år (vårtermin februari–maj, hösttermin september–december), en timme två gånger i veckan. De klarar av hela programmet inom denna tid.

Under år 2 kan deltagarna välja mellan "konsolidering" och "vidaregående" klasser med en timme per vecka. Utom att eleverna får gå igenom alla rörelser, så krävs av dem att de ska bli skickliga att de ska öva för sig själva med tonvikt på samordningen mellan rörelser och andning, och en mjuk övergång mellan rörelsemomenten. Enligt tai chi-andan kan de göra små justeringar av rörelser och begränsningar.

Såvitt jag förstår enligt min erfarenhet så kan man sammanfatta de viktigaste kraven för framgångsrik Tai Chi i tre stycken:

1. Koncentration. Man måste hålla sig lugn och koncentrera sig på att utföra varje rörelse korrekt utan att tänka på något annat, men kan ha så kallad "föreställning" om namnet på den Tai Chi-rörelse man utför, och låta sig formas av dess natur. Jag återkommer till sådana "föreställningar" i senare kapitel där jag beskriver rörelserna.

2, Kontinuitet. Utför dina rörelser jämnt som flödet av vatten i en bergsbäck, utan något avbrott eller någon paus. Det är nödvändigt att lära sig att behärska övergångarna mellan olika moment.

        3. Mjuk töjning. Utför dina rörelser långsamt, mjukt, jämnt. Det är nödvändigt att                       undvika alla spänningar och att göra våld på sig själv; att behärska det upplevda och det verkliga, att låta yin och yang vara samtidigt närvarande i ställningarna i varje rörelse.

 

 

 

 

[ 打印 ]
阅读 ()评论 (0)
评论
目前还没有任何评论
登录后才可评论.