浩然正气交豪杰

2007年7月应中国文化部邀请在政协礼堂\"中华爱国精英艺术展\".,中国华侨历史博物馆收铖藏二十幅作品.1997年9月策划并成功地在欧洲政治殿堂荷兰国会举办了《世界华人“首届欧洲中国艺术大赛”》,获奖作品在荷兰阿姆斯特丹,乃墨衡,海牙等城市巡展,优秀作品
正文

Voorkómen, ontstaan en behandeling van kanker

(2008-07-12 02:00:15) 下一个
Voorkómen, ontstaan en behandeling van kanker


Volgens Alex Wu, bekend TCM-arts en Qi Gong-meester door Michiel Ockeloen

Kanker is een verschrikkelijke ziekte, moeilijk te genezen, en na hart- en vaatziekten de meest vóórkomende doodsoorzaak in Nederland. Het is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt, té veel: één op de drie mensen krijgt een vorm van kanker tijdens zijn leven.
Volgt een logische vraag: kun je het ontstaan van kanker voorkomen? Kun je iets doen aan preventie? Volgens Alex Wu kun je er àlles aan doen. In dit interview leest U een weergave van zijn heldere visie, gebaseerd op de traditionele oosterse geneeskunde en zijn ervaring met de behandeling van duizenden patienten in China, Tibet en Nederland. Alex Wu vertelt over gezond leven, de werking van Qi of bio-energie, de behandeling van patienten, hij geeft voorbeelden uit zijn praktijk en vertelt hoe doktoren en verplegers zelf gezond kunnen blijven.
Alex Wu werd geboren in Tibet in 1959 en was in China hoofd van het kankeronderzoekinstituut in Chengdu, waar hij elke dag twintig tot dertig patienten diagnostiseerde en behandelde. Ook was hij chef de clinique van het Qi Gong Medisch Onderzoekinstituut in dezelfde plaats. In 1985 vertrok hij naar Lhasa, waar hij samenwerkte met de tibetaanse professor Tawa. In 1993 kwam Alex Wu naar Nederland. Sindsdien geeft hij lessen in Himalaya Qi Gong. Op dit moment heeft hij een medische praktijk in Diemen en Nijmegen.
Alex Wu beschouwt zichzelf als ambassadeur van de chinese en tibetaanse medische kennis. Hij is voorstander van meer uitwisseling en samenwerking met de westerse geneeskunde, en voorstander van verder onderzoek en verfijning van de kennis en methoden in zijn discipline.

Dr. Wu, wat kan de oosterse geneeskunde toevoegen aan de kennis hier in het westen?
"Essentieel is onze kennis van Qi, de bio-energie of levensenergie die alle leven voortbrengt. Qi is in elk levend organisme de basis van gezondheid. Als de Qi zwak of uit balans is, ontstaat ziekte. De Qi moet vrij kunnen stromen in het hele lichaam, als de energiestroom krachtig is en in verbinding staat met de universele, overal aanwezige Qi kan ziekte niet ontstaan.
De traditionele oosterse geneeskunde heeft een diepgaand inzicht in de complexe wisselwerking van krachten in de mens. Lichaam en geest zij niet gescheiden, maar één: voortdurend beinvloeden gedachten, emoties en het fysieke lichaam elkaar. Een goede dokter is dan ook zowel arts als psycholoog.
In het menselijk lichaam voeden en verzorgen verschillende soorten Qi de verschillende lichaamsfuncties. Alles in het lichaam is onderling afhankelijk: de organen, alle lichaamsdelen, de zintuigen en ook de geest met emoties en gedachten zijn onderling verbonden en beinvloeden elkaar. In het westen is de kennis hiervan eerlijk gezegd achter. Om een voorbeeld te geven: al een paar duizend jaar geleden werd in het Handboek van de Gele Keizer geschreven dat misbruik van sexuele energie oogproblemen kan veroorzaken. Hier wilde men dit nooit geloven. Nu echter, heel recent is het door Amerikaanse wetenschappers aangetoond! Ook is men hier nauwelijks bewust van het feit dat gedachten en emoties de natuurlijke energiestroom kunnen onderbreken. Iedereen kan dit toch makkelijk vaststellen door te letten op zijn eigen ademhaling: gedachten en emoties beinvloeden het ademhalingsritme.

Naast de kennis van Qi kennen wij veel effectieve natuurlijke medicijnen zonder bijwerkingen. Ook weten wij veel over dietiek. Onze filosofie is er op gericht de natuur te onderzoeken en te volgen, wetend dat de natuur oneindig veel sterker is dan onze geest en dat pogingen om haar te beheersen altijd problemen zullen veroorzaken. Het leven kan het beste gedijen als je de natuur, de natuurlijke energie, de natuurlijke ritmes volgt in plaats van controleert.
De kennis van Qi als bron van gezondheid en ziekte maakt diagnose mogelijk in een heel vroeg stadium, nog voor een ziekte daadwerkelijk ontstaan is. Problemen kunnen zo in de kiem gesmoord worden; preventie kan effectief worden toegepast en ziekten kunnen tot aan hun diepste oorzaak worden bestreden.
De Qi-diagnose is het wezenlijke voordeel van de oosterse geneeskunde. Westerse doktoren controleren altijd het bloed. Daar is niets mis mee, maar zonder Qi kan het bloed niet functioneren, en ze kunnen de Qi, de energie niet checken! Ik voorspel dat de Chinese geneeskunde hier over twintig jaar heel populair zal zijn. Waarom? Omdat het werkt, heel simpel!

In het westen is men vaak uiterst skeptisch over Qi. Door de geschiedenis en de cultuur hier zijn de meeste mensen niet gevoelig genoeg om de subtiele effecten van Qi waar te nemen. Hier geldt de regel: "eerst zien, dan geloven". Qi kun je nooit zien! Natuurlijk niet, energie kun je niet zien, wel zijn effect. Electriciteit zie je ook niet, wel het licht van het lampje dat op electriciteit brandt. Qi, bio-energie, levensenergie, universele energie, bewustzijn, aandacht, concentratie: je kunt ze niet zien, maar je kunt er wel mee werken, en de effecten zijn overduidelijk.

Hoe behandelt U Uw patienten?
Met Himalaya Qi Gong, acupunctuur en natuurlijke medicijnen zonder bijwerkingen. In geval van kanker werk ik altijd samen met reguliere ziekenhuizen en specialisten en de gangbare behandelingen. In China is de samenwerking tussen de traditionele en de westerse geneeskunde heel hecht: de ene helft van een ziekenhuis is daar traditioneel, de andere helft westers.

Himalaya Qi Gong is een duizenden jaren oude oefenmethode om de innerlijke energie te harmoniseren, te versterken en te ontwikkelen. De oefeningen heb ik aangepast aan de westerse mens. Tijdens een sessie vraag ik de patienten om hun aandacht op hun handpalmen te richten. Ik doe de bewegingen voor, de patienten doen ze mee. Het grootste deel van de tijd houden ze de ogen gesloten, om de concentratie te bevorderen.
Hoe het werkt? Tijdens Himalaya Qi Gong komt de geest tot rust. Energie en bloed cirkuleren krachtig en snel. Nieuwe energie uit de omgeving wordt opgenomen. Slechte energie, blokkades, afvalstoffen, vergiften, schimmels, schadelijke bacterieen en alle andere aanwezige troep kan niet in het lichaam blijven en wordt eruit gegooid. Himalaya Qi Gong werkt als een schoonmaakbeurt voor lichaam en geest. De effecten zijn talrijk en teveel om hier op te noemen. Onder andere wordt de bloeddruk gestabiliseerd, het regeneratieproces van het lichaam wordt gestimuleerd, de skeletspieren ontspannen zich, de zelf-regulatie van de lichaamsfuncties verbetert, de organen functioneren meer optimaal, het immuunsysteem wordt versterkt en opgebouwd en energiereservoirs worden aangevuld. Tot lang na de sessie zijn effecten merkbaar: een verbeterde lichaamshouding, vaak grotere fitheid en helderheid van geest etcetera. Himalaya Qi Gong is door zijn reinigende werking een uitstekend middel om ziektes te voorkomen. Door Himalaya Qi Gong te beoefenen worden patienten zich meer bewust van hun lichaam. Ze ontwikkelen zo een alarmsysteem: ze kunnen het voelen als ze over hun grenzen gaan en misbruik van lichaam en geest voorkomen. Himalaya Qi Gong moet je leren onder leiding van een gekwalificeerde meester, anders is er een hoog risico op bijwerkingen. Bij de behandeling van kankerpatienten is Himalaya Qi Gong heel belangrijk om het immuunsysteem snel op te bouwen. In China zeggen we: Qi Gong is de beste natuurlijke vijand van kanker.
Acupunctuur is hier al meer algemeen bekend. Bij veel klachten is acupunctuur niet eens nodig, want met Himalaya Qi Gong kan de energie geregeld worden zonder gebruik van naalden. Acupunctuur is echter een methode om heel gericht en krachtig bepaalde plaatsen in het lichaam te behandelen. Tumoren en kankercellen kunnen gericht aangevallen en bestreden worden met acupunctuur.
De natuurlijke medicijnen die ik gebruik zijn gemaakt van vele verschillende soorten planten, verzameld en geprepareerd in het Himalayagebergte. Door de grote hoogte en zuivere lucht daar hebben ze een bijzonder krachtige energie en werking. Elke patient krijgt een persoonlijk mengsel, speciaal toegespitst op zijn unieke situatie. Het kruidenmengesel wordt gekookt en de verkregen thee gedronken. Ook de kruidenbehandelingen moest ik aanpassen aan de mensen in Nederland: hun lichaam reageert anders op de medicijnen dan het lichaam van Chinezen. Voor bepaalde klachten gebruik ik massageolien. Groot voordeel van deze methodes en medicijnen is dat ze geen bijwerkingen hebben, en dat ze de problemen tot in de wortel aanpakken.
Ik ben nu druk bezig met de voorbereidingen voor een boek waarin ik gedetailleerde informatie zal publiceren over de werking van de verschillende medicijnen, de principes van Himalaya Qi Gong, over gezond leven, de voorwaarden waaraan een goede dokter moet voldoen en over de werking van Qi.

Dr. Wu, wat is uw visie op het ontstaan van kanker?
De filosofie van de oosterse geneeskunde is: beter voorkomen dan genezen! Haar doel is de conditie van lichaam en geest te optimaliseren en optimaal te houden, zodat ziektes geen kans krijgen, het individu het beste kan maken van zijn leven, zich optimaal kan ontwikkelen en positief kan bijdragen aan de maatschappij.
Voorwaarde voor een goede gezondheid is een hoog energieniveau en sterk immuunsysteem. Als de organen veel energie produceren kan deze energie de huid gezond en sterk houden, zodat geen lichaamsvreemde elementen kunnen binnendringen. Deze natuurlijke barrière belet het ontstaan van ziekte. Pas als de organen aangetast worden door verkeerd voedsel, een ongezond leefpatroon of geestelijke en emotionele problemen kunnen de innerlijke energievoorraden uitgeput raken. Heeft men eenmaal een lage energie, dan kan de natuurlijke afweer niet functioneren, krijgen virussen, schimmels en bacterien vat op het lichaam en ontstaan infecties en ziektes.
Het onstaan van kanker kan vele verschillende oorzaken hebben, zowel inwendige als uitwendige, en er zijn veel verschillende vormen, daarover later meer.
In principe ontstaat kanker als volgt: eerst is er een klein probleem, bijvoorbeeld een ontsteking, infectie of wond, de patient heeft een klein beetje pijn ergens in het lichaam. Doordat de patient een laag energieniveau heeft kan hij het echter niet voelen. Of hij voelt het wel, maar negeert het, behandelt het niet en laat het probleem erger worden, laat het dooretteren. Dit, eerst relatief kleine probleem belemmert echter de vrije doorstroom van Qi en bloed door het lichaam, en er ontstaat een blokkade. Als deze blokkade niet verholpen wordt, en het energieniveau van de patient verbetert niet, dan kan hier een vergroeing optreden. Eerst is de vergroeing nog zacht, maar later kan deze zich verharden en een tumor worden. Agressieve kanker is het uiteindelijke gevolg.

U zegt: "beter voorkomen dan genezen." Hoe kan men het ontstaan van kanker voorkomen?
Veel mensen zijn bang voor kanker, of ze zijn ergens anders bang voor. Om die angsten te ontlopen leven ze er maar op los, zo van "ach, we gaan toch allemaal dood, wat maakt het uit…" De realiteit is echter dat een verwaarlozing van de gezondheid ziekte tot gevolg heeft, en de realiteit van het leven kun je nooit ontlopen. Mijn advies: "wees niet bang voor kanker, maar neem het serieus!" Preventie is wel degelijk mogelijk, en absoluut de moeite waard. Denk alleen al aan het verdriet voor vrienden en familie en aan de hoge medische kosten die de gemeenschap moet opbrengen als iemand kanker krijgt.

Hoe kan men preventie toepassen?
Heel simpel: maak van je gezondheid je eerste prioriteit, vóór werk, geld, ambities etcetera. Ik heb veel mensen een ambitie zien verwezenlijken, ten koste van hun gezondheid. Als je je doel bereikt, maar je wordt ziek en je gaat dood, wat heb je er dan aan? En wat is belangrijker, je geld, je huis, je auto of je gezondheid? Ben je bereid om geld uit te geven aan gezond eten en een gezonde leefstijl?
Ook in Nederland was traditioneel veel bekend over gezond leven, denk maar aan het oude gezegde: "alles waar TE voor staat is niet goed, behalve te paard en tevreden". Je kunt niets teveel doen, je kunt nergens te lang mee doorgaan! Luister dus goed naar je lichaam en volg het in zijn natuurlijke behoeftes van werken en rusten, van eten en drinken, van waken en slapen. Respecteer het natuurlijke bio-ritme en leef volgens de biologische klok. Als je jezelf niet regelmatig rust gunt, leef je slechter dan een dier: elk dier ontspant en rust van tijd tot tijd.

Dat is mooi gezegd, maar hoe kan men in de praktijk het natuurlijke bio-ritme volgen?
Als je geest rustig is en je bent je bewust van je lichaam, zal je merken dat het lichaam feilloos zijn behoeftes en grenzen aangeeft. Een rustige geest handhaven is zeker een echte uitdaging in deze gejaagde en gestresste maatschappij! Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar innerlijke rust is uiterst belangrijk en absoluut voorwaarde voor een goede gezondheid en een lang leven. Iedereen weet dat stress slecht voor je is: tevreden en gelukkige mensen leven langer dan gestresste en ongelukkige mensen. Ook lichaamsbewustzijn is niet vanzelfsprekend in deze cultuur: de meeste mensen hebben hun aandacht voortdurend buiten zichzelf. Ook is men steeds met het hoofd bezig, men houdt de geest de hele tijd druk bezet. Qi volgt de aandacht, dus op die manier gaat alle Qi in het hoofd zitten. Qi is echter nodig in het hele lichaam! Ik heb een aantal mensen ontmoet die nauwelijks meer konden lopen doordat ze alle Qi in hun hoofd hadden gebracht. Heb dus aandacht voor je lichaam. Pas goed op jezelf en ga niet over je grenzen heen. Als je een fysiek probleem hebt, laat het dan meteen onderzoeken en behandelen door een goede dokter, laat het geen groot probleem worden, wacht niet tot het te laat is. Pas je leefstijl aan: als je te veel werkt, ga minder werken, als je een slaaptekort hebt, slaap bij.

Dus een rustige geest is voorwaarde voor een goede gezondheid?
Een voorbeeld: er was een bekende chinese zakenman. Hij had een druk leven met veel stress en verwaarloosde zijn conditie. Op een dag besloot hij om tussen twee vergaderingen in even te gaan hardlopen in de fitnessruimte van het kantoor waar hij was. Hij ging rennen, maar kreeg acuut een hartaanval en viel dood neer. Wat was er gebeurd? Door te sporten bracht hij zijn aandacht in zijn lichaam, maar zijn geest was nog gestresst. Het al oververmoeide hart kon de pijn en stress die plotseling voelbaar werden niet verdragen en begaf het. Het was beter geweest voor de man als hij zijn geest had laten ontspannen!
Een evenwichtige omgang met emoties is ook belangrijk. Bij veel kankerpatienten die ik behandelde waren emotionele problemen de oorzaak van hun ziekte. Om emotionele problemen te voorkomen moet aandacht besteden aan je sociale leven, conflicten met mensen meteen oplossen en absoluut geen emoties opkroppen of wegstoppen. Streef wel altijd naar harmonie, zoek bij conflicten naar de beste oplossing voor iedereen en beschadig andere mensen niet. De natuur werkt zo: overal waar harmonie en evenwicht is kan het leven gedijen en kunnen organismen gezond zijn.

Hoe voorkom je in feite dat je ziek wordt?
Doel bij preventie is je innerlijke energie en immuunsysteem te versterken en op peil te houden. Als je een hoge energie en een sterk immuunsysteem hebt dan kan je simpelweg niet ziek worden. Himalaya Qi Gong is door zijn reinigende en versterkende werking een uitstekend middel om ziekten te voorkomen. In de oosterse filosofie: "water dat stroomt dat stinkt niet". Als je energie en je bloed snel en krachtig cirkuleren krijgen kankercellen geen kans. Het schoonmaakproces van lichaam en geest dat Himalaya Qi Gong bewerkstelligt is, mits je de oefeningen elke week doet, voldoende om je te verzekeren van een betere gezondheid en een langer leven. Op termijn krijg je door Himalaya Qi Gong een rustiger geest, meer energie en een beter lichaamsbewustzijn zodat je het kunt voelen als je over je grenzen heengaat. Als mensen bij mij Himalaya Qi Gong doen en naar mijn adviezen luisteren, kan ik garanderen dat ze geen kanker krijgen. Ik ken verder geen doktoren die zoiets kunnen garanderen.

Wat is het belang van gezond eten, kunt U een bepaald dieet aanraden?
Een gezonde leefstijl in het algemeen is belangrijk. Denk hierbij naast voldoende regelmaat, rust, ontspanning en slaap aan voeding, kleding, de omgang met sexualiteit en lichaamsbeweging.
Goede voeding is essentieel. Het lichaam heeft elke dag veel verschillende voedingsstoffen nodig, in ieder geval daaglijks vitaminen en proteinen. Tofu van sojabonen is een goed voorbeeld van een gezonde natuurlijke eiwitbron. Variatie in de voeding is belangrijk. Omdat iedereen anders is en andere voeding nodig heeft is het aan te raden een goede dokter te vragen welk voedsel het beste bij je past. In andere omstandigheden, wisseling van temperatuur, seizoen, klimaat of omgeving is een aangepast menu nodig.
Wat is gezond voedsel? Belangrijk is te weten dat je met eten niet alleen voedingsstoffen tot je neemt, maar ook Qi. Daarom is het goed om vers voedsel te nemen en groenten niet te lang te koken, zodat zoveel mogelijk energie en voedingsstoffen behouden blijven. In het algemeen: als de planten en dieren waarvan je eten bereid is gezond waren, dan is het eten ook gezond voor jou. Het is zelfs zo dat vlees van een dier dat een gelukkig leven heeft geleid veel beter voor je is dan vlees van een ongelukkig dier. Emoties zijn ook vormen van energie, Qi! Hormonen die in vlees uit de bio-industrie zitten zijn erg schadelijk. Er is een voorbeeld bekend van een jongetje van acht jaar dat notabene borsten kreeg nadat hij veel kippevlees had gegeten.
Eet elke dag genoeg, niet teveel, dat is slechts een verspilling. Natuurlijk moet je rustig, met aandacht eten en ervan genieten: de energie van je eigen aandacht is nodig om het voedsel goed te kunnen verteren. Biologisch voedsel is gezond omdat het veel minder landbouwgiffen en andere kunstmatige chemische stoffen bevat en veel rijker is aan smaak, voedingsstoffen en energie. Ik vind het idioot is dat chemische bestrijdingsmiddelen überhaupt op groenten en fruit mogen voorkomen: die stoffen zijn, ook in geringe hoeveelheden op termijn uiterst schadelijk voor de nieren en de lever.
Wat betreft kleding: het is belangrijk om je te kleden naar het weer. Dit weet iedereen natuurlijk al, maar doet iedereen het ook? Houd je lichaam voldoende warm en laat je niet natregenen, want regenwater is door de luchtvervuiling niet meer zuiver, ook daar kun je op termijn ziek van worden. Zonaanbidders: de schadelijke effecten van teveel zon zijn toch bekend? Ik ben ervan overtuigd dat teveel zon niet alleen huidkanker kan veroorzaken, maar ook problemen dieper in het lichaam.

Dr. Wu, U noemde ook sexualiteit, wat wilt U daarover zeggen?
Sexuele gemeenschap is wat betreft de innerlijke energie, de Qi, een heel ingrijpende daad. Tijdens de geslachtsgemeenschap verbindt de Qi van de partners zich diepgaand tot één geheel. De mannelijke Yang-energie en de vrouwelijke Jin-energie kunnen zich door sex verenigen en in harmonie komen. Als beide partners een goede innerlijke energie hebben, kunnen ze door de sex méér energie krijgen en ieder beter in balans komen. Hebben één of beide partners echter een laag innerlijk energie-niveau, dan kunnen ze tijdens de gemeenschap heel veel energie verliezen en uit balans raken. Zo is het met sex als met alles: het heeft twee kanten, het kan een positieve of een negatieve uitwerking hebben. Als mensen kinderen willen krijgen is het belangrijk eerst zelf fit en uitgerust te zijn. De conditie, het energieniveau van de ouders op het moment van de conceptie en tijdens de zwangerschap beinvloedt sterk de gezondheid van het kind. Als je niet gezond en sterk bent kun je beter weinig sex hebben, anders verlies je teveel Qi. Ook voor sex geldt: teveel is niet goed. Met mate, met de juiste partner en in de juiste omstandigheden kan het heel positief werken.

Veel sporten is gezond, is sport volgens U ook belangrijk?
Lichaamsbeweging is belangrijk, maar fanatiek sporten is vanaf een bepaalde leeftijd niet aan te raden. Tot ongeveer je vijfentwintigste is regelmatig sporten gezond en goed om overtollige energie kwijt te raken. Daarna kun je beter iets rustiger aan doen, en niet over je lichamelijke grenzen heen gaan. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen en Himalaya Qi Gong zijn dan geschikte vormen van lichaamsbeweging. Het energiesysteem van de mens is een economisch systeem: de organen produceren een bepaalde hoeveelheid energie. Als je meer energie verbruikt dan je organen produceren dan gaat je conditie achteruit. Verbruik je minder energie dan wordt de overproductie aan energie intern opgeslagen en verbetert je gezondheid. Na het vijfentwintigste levensjaar gaan de organen steeds minder energie produceren, dit is een natuurlijk proces. Fanatiek sporten waarbij je over je grenzen gaat vanwege de adrenalinekick en de opwekkende stoffen die je hersenen produceren resulteert in energieverlies en op termijn een achteruitgang van je gezondheid.
Mensen boven de dertig moeten extra voorzichtig zijn en efficient met de beschikbare energie omgaan. Zo kunnen ze voorkomen dat de bio-energie voortijdig op raakt. Vanaf de leeftijd van dertig jaar worden de risico's op borst-, baarmoederhals-, testikelkanker enzovoorts groter. Stop dus energie en geld in preventie en gezond leven en let goed op jezelf.

Wat is Uw advies aan jonge mensen?
De één wordt sterk geboren, de ander zwak, iedereen krijgt bij zijn geboorte een bepaalde hoeveelheid bio-energie mee. Je kunt zuinig of verkwistend omgaan met die levensenergie. Bij jonge mensen zijn de interne energiereservoirs meestal nog goed gevuld. Wat ze echter niet weten is dat ze elke keer als ze lichamelijk of geestelijk over hun grenzen heengaan iets van die innerlijke energievoorraad verbruiken. Als mensen voldoende regelmatig leven en vaak hun lichaam en geest laten ontspannen kan de innerlijke energie weer worden aangevuld, in ieder geval gedeeltelijk. Zonder rust en ontspanning raakt de innerlijke energie op. Zijn de energievoorraden eenmaal uitgeput, dan gaat de conditie en de algehele gezondheid snel achteruit. Je kunt het leven van een mens vergelijken met het branden van een kaars: heeft de kaars een lange lont en een grote vlam, dan is hij snel opgebrand. Met een klein vlammetje kan hij echter heel lang branden.

Ben je wijs, slim of dom?
In het oosten zeggen we: je kunt de mensen verdelen in drie categorieen: wijze, slimme en domme mensen. Wijze mensen leven van meet af aan een evenwichtig en gezond leven in harmonie met de natuur. Wijze mensen leven gelukkig en rustig en kunnen heel oud worden. Slimme mensen leven eerst ongezond, maar merken op een gegeven moment hoe hun leefstijl en slechte gewoonten hun gezondheid aantasten en hun geluk bederven. Slim als ze zijn, gaan ze op zoek naar de oorzaak van hun lijden, en ze leren iets over gezond leven en preventie van ziektes. Ze vinden een manier om hun gewoonten te veranderen en leven alsnog gelukkig en in een betere gezondheid de rest van hun leven. Niet zo slimme mensen merken het wel als hun gezondheid achteruit gaat, en ze weten ook heus wel dat ze ongelukkig zijn, maar ze weten geen oorzaak aan te wijzen en geen oplossing te verzinnen voor hun ellende. Of ze weten wel de oorzaak, maar vinden niet de kracht en het zelfvertrouwen om hun leven te veranderen. Helaas, deze mensen leven ongelukkig en ongezond en worden niet oud.

Gezond leven samengevat: leef normaal, zonder excessen, leef eenvoudig en rustig, pas goed op jezelf, volg de natuurlijke bio-ritmes en blijf jezelf trouw. Handhaaf een rustige geest en houd je aandacht in je lichaam. Ga problemen niet uit de weg maar los ze meteen op. Onderdruk geen emoties en gedachten. Beschadig andere mensen niet maar help ze indien mogelijk. Streef naar harmonie, evenwicht en balans. Als je zo leeft ervaar je innerlijke vrede en geluk en kun je een hoge leeftijd bereiken.

Dr.Wu, kunt U meer vertellen over de oorzaken van kanker?
Als je gezond leeft verlaag je het risico op kanker, als je ongezond leeft verhoog je het risico. Alle aspecten van je leven dragen bij aan je gezondheid of doen eraan af. Alleen als je organen genoeg energie produceren en je verstandig met de beschikbare energie omgaat heb je een hoog Qi-niveau, een sterk immuunsysteem en kun je niet ziek worden. Als door welke oorzaak dan ook je organen aangetast worden vermindert de energieproductie. Verspil je de energie die je hebt dan daalt je innerlijke Qi-niveau, vermindert je weerstand en wordt je ziek.
De organen kunnen aangetast worden door slechte voeding, door milieuvervuiling en door kunstmatige chemische stoffen in bijvoorbeeld medicijnen en landbouwbestrijdingsmiddelen. De organen worden ook aangetast door roken, alcohol en andere drugs. Een ongezond leefpatroon, slaapgebrek, te weinig of teveel beweging, teveel sex en emotionele en geestelijke problemen beschadigen de organen en putten je energie uit.
Bijvoorbeeld: giffen en chemicalien tasten de nieren en de lever aan, de organen die het lichaam moeten reinigen en het bloed moeten zuiveren. Ook kunnen de maag en de darmen aangetast worden door het gebruik van pijnstillers. Bij teveel sex worden eerst de nieren erg zwak, vervolgens worden de geslachtsorganen en de blaas aangetast, en uiteindelijk kan testikelkanker of baarmoederhalskanker ontstaan. Roken slaat zoals bekend op de longen. Alcohol, zelfs als mensen daaglijks één glas drinken, beschadigt op termijn de lever. Wat betreft emoties: woede slaat op de lever, verdriet op de longen, angst en shock op de nieren, teveel opwinding beschadigt het hart en je beroerd en ellendig voelen is slecht voor de milt en de maag.
Bij verreweg de meeste kankerpatienten die ik behandelde was er een interne oorzaak aan te wijzen, slechts zelden een externe. Meestal hadden de patienten emotionele problemen: denk aan onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, teveel stress en binnengehouden en opgekropte emoties als angst en woede. Veel patienten hadden relatieproblemen, problemen met de familie, weinig sociale contacten of slechte levenservaringen die ze niet konden verwerken. Slechts bij één patient waren er geen interne oorzaken: een riksjarijder in China die gewoon dag in dag uit te zwaar werk deed in weer en wind.

Hoe behandelt U kankerpatienten?
Kankerpatienten behandel ik altijd in samenwerking met reguliere ziekenhuizen en specialisten. Als de kanker in een beginstadium is is de kans op genezing veel groter en is de ziekte veel beter te behandelen dan in een vergevorderd stadium met uitzaaiingen. Toch kan ik patienten altijd langer laten leven, hoewel dit erg veel van mijn eigen energie vergt. Toen ik in China werkte waren de meeste patienten die naar het ziekenhuis kwamen al in een terminaal stadium, met kanker overal in het lichaam. Het probleem is dat kanker onstaat bij een laag Qi-niveau. Door hun lage innerlijke energie en omdat patienten gewend zijn hun aandacht buiten hun lichaam te hebben kunnen ze zelfs centimeters grote tumoren meestal niet voelen, en wordt de kanker erg laat ontdekt. Ook was er in de tijd dat ik in China werkte nog geen ziekenfonds, en hadden de meeste mensen geen geld voor een medische behandeling. Ze gingen pas naar de dokter als het al te laat was.
Sommige vormen van kanker zijn makkelijker te genezen dan andere, bijvoorbeeld lever, hersen en bloedkanker zijn heel aggressief en meestal dodelijk. Daarom nogmaals onze filosofie: beter voorkomen dan genezen! Zelfs een computer heeft regelmatig een virusscan nodig, het lichaam, dat veel gecompliceerder is dan een computer, kan niet zonder de nodige aandacht, verzorging, inwendige reiniging en controles!

De behandeling hangt natuurlijk af van de preciese diagnose. Een juiste diagnose is van het allergrootste belang, elke vergissing kan fataal zijn voor de patient. Het gaat erom de toestand van de patient op het moment van diagnose vast te stellen. Dit los van zijn medische geschiedenis: hoe is zijn toestand nu, waar zijn problemen in zijn lichaam, welke organen zijn zwak, heeft hij emotionele of mentale problemen etcetera. In de termen van de traditionele chinese geneeskunde: is het een sterke of een zwakke ziekte, is er een overmaat aan koude of hitte, is het probleem aan de oppervlakte of intern, is er een overmaat aan Jin- of Yang-energie? De oorzaak van de ziekte moet worden bepaald: de oorzaak moet weggenomen worden, anders doe je alleen aan symptoombestrijding en komt de ziekte na verloop van tijd weer terug. Aan de hand van de diagnose kunnen medicijnen en acupunctuur worden gegeven. Als bijvoorbeeld bij een kankerpatient emotionele problemen de oorzaak zijn, dan geef ik hem een kruidenmengsel waardoor hij alle daarmee samenhangende afvalstoffen in zijn lichaam snel uitscheidt. Mentale coaching is heel belangrijk: de patient moet geestelijk sterk genoeg zijn om het schoonmaakproces te kunnen doorstaan. Voor genezing is altijd een reinigingsproces nodig: fysiek, emotioneel, mentaal en wat betreft de Qi. Bij de behandeling moet een arts zich altijd richten op de opbouw van Qi en het immuunsysteem. Himalaya Qi Gong is een uitstekend middel hiertoe, het is de beste natuurlijke vijand van kanker. Patienten die nog zelf kunnen bewegen zijn makkelijker te behandelen, zij kunnen de oefeningen meedoen. Als een patient chemotherapie krijgt of radiotherapie dan geef ik hem kruiden die hem sterk genoeg maken om die therapie te doorstaan, kruiden die zijn immuunsysteem en Qi versterken zodat zijn lichaam de chemicalien kan uitscheiden.

Dr.Wu, hoe stelt U een diagnose?
Aha, de manier waarop ik patienten diagnostiseer is voor de meeste mensen hier heel ongeloofwaardig, in China echter is het algemeen bekend. Traditioneel onderzoeken wij de patient door de beide polsen te voelen en de tong en de ogen te bekijken. Zo kunnen wij de toestand van de energie en de conditie van de verschillende organen vaststellen. Een ver ontwikkeld arts hoeft zijn patienten niet eens aan te raken, laat staan ze hun kleren te laten uittrekken. Ik concentreer me gewoon op de patient, en de informatie van zijn bio-energie, fysieke lichaam, emoties en gedachten reflecteert in mijn eigen lichaam. Zo kan ik al zijn problemen in mijn eigen lichaam voelen, mijn lichaam functioneert dan als meetinstrument. Om dit te kunnen doen moet mijn Qi-niveau heel hoog zijn. Ik kan het alleen doen als ik zelf nergens pijn of ziekte in mijn lichaam heb, anders vertroebelt het beeld van de diagnose. Ja ik weet het, de mensen in Nederland kunnen dit niet geloven totdat ze het zelf hebben meegemaakt.
Op dezelfde manier waarop energieuitwisseling en informatieoverdracht plaats vindt bij een diagnose wisselen mensen continu bio-energie uit, alleen zijn ze zich er niet van bewust. Als je je concentreert op een persoon, zeker als je ook je hart voor hem opent, dan wissel je energie met hem uit. Bijna iedereen kent dit principe uit eigen ervaring: van je geliefden en familieleden weet je vaak hoe ze eraan toe zijn, zelfs al zijn ze niet direct in de buurt. Voor doktoren en verplegers is deze energieuitwisseling niet zonder risico's: als ze zelf niet energiek en sterk genoeg zijn nemen ze de klachten en ziektes van hun patienten over. Mensen die in de zorg werken moeten dan ook extra goed op hun gezondheid letten. Voor hen is het noodzakelijk hun systeem periodiek te reinigen en hun eigen energie op te bouwen. Lichamelijk en geestelijk moeten ze sterk zijn. Zijn ze dat niet, dan worden ze zelf ziek. Om kankerpatienten te kunnen behandelen moet een dokter een rotsvast zelfvertrouwen hebben en een hoge energie, omdat kankerpatienten meestal een heel laag Qi-niveau hebben. Ik heb in mijn praktijk een aantal kankerspecialisten behandeld die zelf kanker hadden gekregen. Ook is er het voorbeeld van een meisje dat zoveel sympathie voelde voor de borstkanker van haar moeder, dat ze dezelfde ziekte kreeg. Niet alleen goede energie, maar ook energetische problemen en blokkades kunnen overgedragen worden van mens tot mens.

Kunt U in het algemeen advies geven aan kankerpatienten?
Kankerpatienten moeten heel goed voor zichzelf zorgen, hun leefstijl veranderen en er alles aan doen om meer innerlijke energie te krijgen. Bovenal moeten ze genoeg rust nemen om herstel mogelijk te maken. Kankerpatienten kunnen dan ook beter niet werken. Beter kunnen ze rustig thuis blijven, niet sporten maar wel wat wandelen en fietsen bij mooi weer, liefst in de natuur. Als het bewolkt is, regent of waait kunnen ze beter binnen blijven. Ook is het niet goed om te reizen, want bij elke reis heeft het lichaam twee of drie dagen nodig om zich aan de nieuwe omgevingsenergie aan te passen en zo'n proces kost veel energie. Kankerpatienten moeten goed naar de doktoren luisteren en hun raad opvolgen! In mijn ervaring zijn mensen in Nederland vaak eigenwijs, zelfs als ze ernstig ziek zijn. Zo'n soort eigenwijsheid wordt heel duur betaald! In China luistert men beter, is er meer recpect voor de doktoren. Voor kankerpatienten is het ook belangrijk om sociale contacten te hebben en veel liefde en steun van familie en vrienden te krijgen. Voorwaarde om te kunnen genezen is de wil om te leven en beter te worden. Tenminste moeten patienten de wil om te leven ontwikkelen. Als een patient niet meer wil leven, is er niemand die hem kan helpen. Het makkelijkst te helpen zijn mensen met een positieve instelling, die zich geen zorgen maken, die niet eens aan kanker denken. Mensen met een negatieve instelling, depressieve en bange mensen zijn zeer moeilijk te genezen. Daarom is mentale begeleiding van een kankerpatient heel belangrijk: hij moet niet bang zijn voor de naam kanker, maar zich concentreren op genezing en herstel en vertrouwen hebben in de doktoren. Het is schadelijk om patienten informatie te geven als: "U hebt nog drie maanden te leven". Op die manier schep je in de geest van de patient een programma om te sterven, hij kan niets anders meer denken dan: "nog drie maanden, nog drie maanden…" Als je bang bent beinvloedt dit je conditie, je verliest erg veel Qi en kunt snel doodgaan. Een patiente uit Utrecht kwam bij me met botkanker. In het ziekenhuis had men haar verteld: "je hebt nog zes maanden te leven". Ik vind het erg slecht om patienten zoiets te zeggen. Met mijn methode hield ik haar nog een jaar in leven!

Enkele voorbeelden uit mijn praktijk.
Een patient kwam bij me met huidkanker. Het was een spaanse man, hij had een dansschool in Amsterdam. Zijn instelling was heel positief, hij had een sterke geest, waarschijnlijk doordat hij veel Kong Fu deed (de oosterse vechtsporten). Ik behandelde zijn ziekte met een speciale olie, acupunctuur en kruiden. Na twee maanden was hij genezen.
Een 75 jaar oude, half chinese, half indonesische vrouw kwam bij me, ze had leverkanker. Andere chinese koktoren hadden haar vekeerde medicijnen gegeven die de Yang-energie versterken, ze hadden de recepten zo uit een boek gehaald, zonder haar zwakke conditie in beschouwing te nemen. Door chemokuren en bestraling was ze erg zwak geworden Ik behandelde haar met kruiden en Qi Gong. Ze voelde zich veel beter en bleef een half jaar onder mijn behandeling. Vervolgens stopte ze met de Qi Gong. Twee jaar later overleed ze.
In Breda behandelde ik vier vrouwen met borstkanker. In drie maanden tijd verbeterde hun toestand. Ik weet zeker dat drie van hen nu nog in leven zijn, van de vierde weet ik de verdere geschiedenis niet.
Een man, 70 jaar oud, kwam bij me met hersenkanker. Hij was al vaak geopereerd, en de hoofdwond wilde niet meer genezen en stonk. Ik gaf hem kruiden en zijn wond genas. Na een half jaar stopte hij de behandeling omdat het ziekenfonds het niet wilde vergoeden. Ik ben er zeker van dat hij inmiddels overleden is. Ik had hem langer in leven kunnen houden, hoewel mij dat ook veel energie gekost zou hebben.
Bij een Qi Gong leerlinge ontdekte ik een centimeters grote tumor in een van haar borsten. Ik stuurde haar naar het ziekenhuis, waar ze geopereerd werd. Zes jaar lang deed ze Qi Gong en gaf ik haar acupunctuur en kruiden, De kanker kwam niet terug. Ondertussen gebeurden er in haar leven veel tragische dingen: haar dochter werd depressief en sprong voor de trein, een zoon verliet zijn vrouw zodat ze voor de twee kleine kinderen moest zorgen, en in een paar jaar tijd overleden al haar goede vrienden. Ze stopte met Qi Gong. Ik sprak haar een tijd later nog een keer tijdens een consult; maar toen wilde ze geen nieuwe behandeling en ze wilde niet meer leven. Een jaar later sprak ik haar echtgenoot, reeds was ze gestorven. Als een patient niet wil leven kan niemand helpen!
Een vrouw had al een centimeters grote tumor in een borst. Het ziekenhuis wilde haar opereren, maar ik zei tegen haar: "geef me drie maanden." Ze was ongelukkig, had geen kinderen en gaf al haar energie aan de drie honden waar ze mee leefde. Ik raadde haar om meer sociaal contact te zoeken en haar leefstijl te veranderen. Ik gaf haar elke week acupunctuur, ze nam kruiden en deed twee keer per week Qi Gong. Na anderhalve maand ging ze voor controle naar het ziekenhuis en de kanker bleek verdwenen! Ze had de doktoren niet verteld dat ze onder mijn behandeling was, ze konden haar genezing niet geloven en gingen aan de eerste diagnose twijfelen.
Een jonge man uit Den Haag kwam te laat, zijn kanker was al uitgezaaid in het hele lichaam. Een van zijn problemen was onzekerheid. Ook wilde hij geen geld uitgeven aan behandelingen.
Een vriend van mij uit Tibet, van dezelfde leeftijd, was erg angstig en wilde met niemand contacthebben. Hij stierf aan kanker toen hij 20 jaar oud was. Zo kun je zien hoe iemands karakter zijn leven kan bepalen.
Eén van mijn Himalaya Qi Gong leerlingen ging op een gegeven moment naar een andere leraar, die bij hem in de buurt woonde. Twee jaar later viel hij tijdens het verplaatsen van een ijskast en kon niet meer opstaan. Bij controle in het ziekenhuis vond men twee grote tumoren in de darmen en twee kleine in de lever. Hij had ze al die tijd niet gevoeld! De tumoren werden operatief verwijderd in een ziekenhuis in Rotterdam. De man kwam terug in mijn praktijk, en ik wist hem met Qi Gong op te knappen en de kanker te controleren. Ik wist echter dat Qi Gong alleen niet genoeg was om hem te genezen, en raadde hem dringend aan om ook een kruidenmedicijn te gebruiken, temeer daar ik die zomer drie maanden naar Tibet zou gaan en hij in die tijd geen Qi Gong zou kunnen doen. Hij voelde zich echter goed, kon weer autorijden en overal heen gaan net als voor zijn ziekte, en nam mijn raad niet serieus. De patient, van half chinese, half nederlandse afkomst en boekhouder van beroep, vond de kruidenbehandeling te duur en sloeg mijn raadgevingen in de wind. Toen ik in de zomer naar Tibet terugkeerde werd hij alsnog ernstig ziek, en overleed nog voor ik weer in Nederland terug was.

[ 打印 ]
阅读 ()评论 (0)
评论
目前还没有任何评论
登录后才可评论.